Новини
 

Люди, які накопичують на пенсію в НПФ «ВСІ», отримали майже +21% дохідності на свої пенсійні накопичення за рік.

Зокрема, +20,87% склала чиста дохідність в НПФ «ВСІ» для людей вже за вирахуванням всіх витрат (зміна чистої вартості одиниці пенсійних активів за останні 12 місяців станом на 31.03.2024 року).

Коментує Ярослав Савченко, директор КУА «Всесвіт», яка управляє активами НПФ «ВСІ»: «Ми пишаємось тим, що змогли забезпечити людям таку дохідність для пенсійних накопичень. Зараз значна частина фондів інвестують переважно в ОВДП та розміщують кошти на депозитах. Проте, для пенсійних фондів важливо під час складних періодів (фінансові кризи, війна, політичні кризи) інвестувати не лише в "традиційні" інструменти з фіксованою дохідністю - банківські депозити та ОВДП, але в такі інструменти, які захищатимуть під час кризи від ризиків, а після кризи дадуть більшу дохідність, ніж інструменти з фіксованими відсотками.

Зокрема, для захисту від ризиків знецінення вітчизняної валюти варто частину портфелю НПФ інвестувати у валютні інструменти (номіновані в доларах, євро). Для зниження регіональних ризиків варто частину накопичень інвестувати цінні папери іноземних емітентів. Для захисту від невпевненості інвесторів на світових ринках варто інвестувати частину портфелю НПФ у банківські метали. Важливо використовувати всі можливості, які існують на рикну, для якомога ширшої диверсифікації. Така диверсифікація забезпечує головне: надійне збереження пенсійних накопичень протягом довгого часу, в тому числі під час криз.

Але практика доводить, що така стратегія забезпечує не лише надійне збереження, а ще і дозволяє отримати більші прибутки під час економічного зростання, ніж стратегія, орієнтована виключно на інструменти з фіксованою дохідністю. Наприклад, найбільше доходів майбутнім пенсіонерам у портфелях НПФ під нашим управлінням в 2023 році принесли акції іноземних компаній. Вони в середньому забезпечили зростання +26,5%. Вартість банківського золота зросла на 19,3% в активах НПФ за 2023 рік.

Тому наявних в Україні інвестиційних інструментів навіть під час широкомасштабної війни та з урахуванням жорстких законодавчих обмежень все одно достатньо для широкої диверсифікації активів НПФ, надійного збереження та примноження пенсійних накопичень людей. І ми активно використовуємо всі інвестиційні можливості».

Довідково: Дані по дохідності фонду взято з щомісячних оглядів діяльності недержавних пенсійних фондів Української асоціації інвестиційного бізнесу. 

17.04.2024
Контакти
Адреса:
04119, м. Київ,
вул. Білоруська,
23, літера "А"
Email:
info@vseapf.com.ua
Телефон:
(044) 207-02-94
Телефон інформаційної лінії: 0-800-501-925
Щоб отримати безкоштовну консультацію, надішліть Ваше запитання та email, або телефон
* заповнення обов’язкове