Новости


                                                        Президенту України Віктору Ющенку

         Прем’єр-міністру України Юлії Тимошенко

                                              Голові Верховної Ради України
                                                                 Володимиру Литвину
                              
                                                 Генеральній прокуратурі України
                                            
                                           Народним депутатам України
                                                    
                                                     Головам політичних партій України
                                                        
                                                        Засобам масової інформації України



  Громадської організації «Товариство
  захисту прав споживачів фінансових
  послуг»



Відкритий лист
про загрозу дестабілізації
пенсійної системи України

    Шановні панове!

Просимо вас терміново втрутитись та захистити права чотирьох тисяч громадян України самостійно накопичувати собі кошти на пенсію в рамках Закону України «Про недержавне пенсійне забезпечення» від незаконного свавілля державних службовців Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України та унеможливити руйнування довіри населення до нової трирівневої пенсійної системи України.

Ми, Громадська організація «Товариство захисту прав споживачів фінансових послуг», змушені звернутись до вас публічно, адже справа потребує негайного вирішення та пильної уваги широкого загалу.
Після різдвяних свят до нас по допомогу звернулись учасники відкритого недержавного пенсійного фонду «ВСІ» та повідомили про випадок, який шокував усіх, хто про нього чув.
30 грудня Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України анулювала свідоцтво про реєстрацію фінансової установи НПФ «ВСІ», мотивуючи це тим, що фонд нібито надав недостовірну інформацію про обрання голови Фонду до ДКРРФП. Така санкція за порушення до НПФ «ВСІ» є безпрецедентним рішенням та застосовується вперше в Україні! Ця санкція Комісії означає фактично заборону Фондові працювати, а саме - безпідставну заборону майже чотирьом тисячам людей накопичувати собі за власні кошти пенсію у цьому недержавному Фонді.
Це необґрунтоване рішення  залишає незрозумілим, що має надалі відбуватися з коштами учасників Фонду. Адже тепер на них не поширюються гарантії  захисту, передбачені Законом України «Про недержавне пенсійне забезпечення».
Ретельне вивчення нами документів з цього приводу однозначно підтверджує безпідставність прийняття Комісією такого рішення.
Вважаємо, що навіть, якщо б звинувачення в порушенні  існували, то законодавство України не наділяє Комісію повноваженнями на їх основі застосовувати вищевказану санкцію до Фонду. В цьому випадку державні службовці діяли поза межами закону, грубо порушуючи майнові права тисяч людей.

Таким чином, зловживаючи своїм службовим становищем, чиновники Комісії:

-    Незаконно прийняли рішення про заборону недержавному пенсійному Фонду працювати.
-    Незаконно позбавили майже чотири тисячі людей права самостійно забезпечувати свою старість за допомогою обраного ними НПФ.
-    Незаконно позбавили права на надійний захист вже здійснені накопичення цих людей у обраному ними НПФ.
-   Знехтували правами та інтересами учасників НПФ, в той час як покликані ці права та інтереси захищати.
-   Прийняли незаконне рішення на базі штучно вигаданої підстави напередодні новорічних свят, що ускладнює можливість належним чином відреагувати на ситуацію.
Отже, замість розвитку ринку недержавного пенсійного забезпечення та захисту прав споживачів НПФ, певні чиновники Держфінпослуг сплановано здійснюють протизаконні дії, зловживаючи своїм службовим становищем, перевищуючи свої повноваження та грубо порушують права громадян України, як споживачів фінансових послуг щодо самостійного забезпечення своєї старості.

Очевидно, що такі безґрунтовні дії спрямовані на досягнення виключно особистих цілей цих чиновників. Складається певне враження, що ці дії розраховані на повну безкарність посадових осіб Держфінпослуг.
Вважаємо, що такі нерозумні рішення державних службовців руйнують довіру громадян до роботи недержавних пенсійних фондів, дестабілізують недержавну пенсійну систему під час виходу нашої країни із тяжкої економічної та фінансової світової кризи та компрометують Уряд Держави в очах суспільства.
Чиновницьке свавілля такого масштабу завдає катастрофічних руйнівних наслідків. Жертвами переслідувань стають некомерційні НПФ, які допомагають державі забезпечити громадян у старості пристойними пенсіями. Такі дії регулятора призводять до дискредитації системи недержавного пенсійного забезпечення та фактичного зриву пенсійної реформи в країні.

Тому, ми звертаємось до Президента України, Прем’єр-міністра України, лідерів політичних партій, інших державних та політичних діячів з проханням:

-    Терміново втрутитись та скасувати незаконне рішення Держфінпослуг.
-    Взяти під контроль описану ситуацію, захистити від зухвалого чиновницького свавілля тисячі людей.
-    Не залишити безкарними чиновників Держфінпослуг, які мимохідь приносять у жертву особистим інтересам долі тисяч людей.
-    Не допустити в майбутньому такого незадовільного рівня державного регулювання накопичувального пенсійного забезпечення, унеможливити руйнування довіри населення до нової пенсійної системи.


З повагою


Член Ради - Виконавчий директор
Громадської організації «Товариство
захисту прав споживачів фінансових
послуг»                                                                                                   В. Грищенко
20.01.2010
Контакты
Адрес:
04119, г. Киев,
ул. Белорусская,
23, литера "А"
Email:
info@vseapf.com.ua
Телефон:
(044) 207-02-94
Телефон информационной линии: 0-800-501-925
Чтобы получить бесплатную консультацию, отправьте Ваш вопрос и email, или телефон
* заполнение обязательно